De dag begon pas om half negen, vooral ook omdat het voor Luus en Kilian zo laat was geworden de avond ervoor. Aangezien ze beide ook niet echt stralend wakker werden besloten we om er vooral geen al te drukke dag van te maken.
Na het ontbijt werd besloten om met de Booghjes de wandeling te maken vanaf de camping langs de kust naar Concarneau. Met Kilian in de buggy en de rest van de kinderen lopend/rennend, wandelden we met heerlijk weer naar het strand bij Concarneau. De Sable Blanc lieten we deze keer wijselijk linkse liggen en in plaats daarvan zochten we een plekje op het strand. Papa en Erik wandelden een stuk naar een bunker aan het andere einde van het strand en Luus, Gwen en Roy waagden zich voorzichtig in de branding.

image

Luus en Gwen op het strand bij Concarneau

Na de terugtocht snel een broodje gegeten en toen de auto in voor een ritje. Doel was vooral een middagdutje voor de achterbank en dat lukte wonderwel. Zowel Luus als Kilian vielen in slaap en konden zo wat slaap inhalen. Papa en mama reden ondertussen langs wat nog niet eerder bezochte strandje,  waaronder Plage Kerlëren en Plage Pendruc in de omgeving van Trégunc.

image

Uitzicht op Plage Kerlëren

Op de terugweg boodschappen gehaald voor het gezamenlijke avondeten met de buurtjes. Voor het eten was er nog tijd voor een duik in het zwembad. Luus durfde voor het eerst koppie onder en zelfs Kilian waagde zich even in het grote bad.
Na het supergezellige eten was er nog tijd om even te spelen, waarbij alle kinderen uiteindelijk in het donker achter elkaar aan reden met een zaklamp. Na elf uur ging iedereen (ook Kilian) pas naar bed.

Weer mooi weer vandaag. Omdat het zondag was moesten we naar Fouesnant voor de boodschappen. Erik en Nicole hadden na hun aankomst gisteren helemaal behoefte aan wat voorraad dus werd de Leclerc de eerste missie van de dag.
Na de zondagse file bij Forêt Fouesnant te hebben getrotseerd (wekelijks terugkerend verkeersinfarct door de markt) kwamen we aan bij de Supermarché,  waar het al net zo druk bleek te zijn. Met vier kinderen in een drukke Franse supermarkt boodschappen doen is een op zichzelf staand project maar gelukkig kwamen we met evenveel personen naar buiten als dat we naar binnen waren gegaan.
Het buitenbad lonkte vooral voor Gwen al sinds hun aankomst dus bij terugkeer op de camping werden onmiddellijk de zwemspullen verzameld. Na een paar uur zwemmen was het rond half vier nog tijd voor een late lunch en daarna nog een kort bezoekje aan Kernous Plage. Het water bleek bijna aangenaam warm te zijn dus plonsten we voor het eerst dit jaar in de Baie de la Forêt. Zelfs Kilian durfde het in zijn blote billen aan om in de golven te rennen.
De dag werd afgesloten met een laat diner.

Na het onrustige avondje gisteravond was het wel duidelijk dat Luus en Kilian wel wat last krijgen van de verloren uurtjes slaap de afgelopen weken. Aangezien we er ook bijna elke dag op uit zijn geweest besloten we dat het hoog tijd werd voor een rustige dag op de camping.
Na een relaxed ontbijt in de zon spelletjes gedaan en de toestroom van nieuwe kampeerders bekeken.

image

Spelletjes bij de tent

De afgelopen week vroegen we ons echt af waar iedereen toch bleef, vandaag was het voor het eerst echt te merken dat er veel mensen vakantie hebben gekregen. Ook kwam er een Nederlands gezin met twee kinderen tegenover ons staan. Dankzij Bé was het contact snel gelegd en Luus en Kilian hebben heerlijk gespeeld.
Als lunch de overgebleven fougasse van gisteravond ingepakt en wat taboulé, en dit meegenomen naar het strand. Inmiddels hadden we begrepen dat onze buren rond vijf uur op de camping zouden aankomen, Luus en papa sprongen na de lunch snel in de auto om wat boodschappen te halen.
De rest van de middag wat geluierd bij de tent tot de Booghjes inderdaad aankwamen. Papa hielp Erik met de tent opzetten terwijl mama met Luus, Kilian, Gwen en Roy even naar het strandje liep. Daarna samen spaghetti gegeten tijdens een regenbui.

image

Lucia en Roy

Na een aantal dagen de kust ten westen van Concarneau te hebben bezocht maakten we voor vandaag plannen om nog eens in oostelijke richting te rijden. We kwamen uit bij het plaatsje Pont Avent, meerdere keren  aangeraden maar nog niet eerder geweest.
Aangezien iedereen behoorlijk vroeg wakker was, waren we ook op tijd onderweg. Ondanks dat konden we maar met moeite een parkeerplaats vinden in het dorp. Uiteindelijk lukte het op een grote P buiten het dorp en moesten we nog een eindje lopen om in het centrum te komen. Het centrum zelf stelde eigenlijk niet zo heel veel voor, klein en heel veel verkeer. Na koffie met lekkere Bretonse cake voor papa en mama en een crêpe sucres voor Luus en Kilian gingen we op zoek naar de drie trekpleisters van Pont Avent. Het museum lieten we met de kinderen maar voor wat het was, het Bois d’Amour zag er niet aantrekkelijk uit en daarmee bleef er nog één over, de Promenade Xavier Grall. Dit was een wandeling langs het riviertje de Aven, die qua lengte misschien driehonderd meter bleek te zijn. Na enige minuten gelopen te hebben stonden we weer aan het einde…
Een straat verderop kwamen we onverwacht bij de leukste attractie die nergens stond beschreven, de Chaos de Aven, een wirwar van grote keien in de rivier waar je op en overheen kon springen.  Luus en Kilian konden er geen genoeg van krijgen.

image

Lucia zweeft boven de Aven

image

Kilian met papa van steen naar steen

Na een tijd gesprongen en geklauterd te hebben hadden we Pont Aven wel gezien en reden we terug richting Concarneau. Al enige dagen hadden we ontzettende zin in pizza en het leek een goed idee om nu toch echt eens een pizzeria op te zoeken.
Omdat Kilian al snel in slaap viel maakten we er een wat langere autorit van waarbij we Pointe de Mousterlin nog aandeden. Dit viel eerlijk gezegd nogal tegen en pizza’s waren er ook niet. Dan maar verder gereden naar Beg-Meil waar twee goede pizzeria’s moesten zitten. Helaas bleken deze allebei gesloten en enigszins knorrig van de honger (het was inmiddels bijna half vier) reden we maar naar de strandafgang waar een frietkraam stond.
Na de patat nog even op het strand bij Beg-Meil gezeten, wat ook weer heel
eigen karakter had. Hier heel veel donker zeewier en het wemelde van de aangespoelde krabbenpootjes. Geen idee waar deze vandaan kwamen, hadden we nog op geen enkel ander strand gezien. Op de terugweg naar de camping nog even de draaimolen bezocht die de kinderen eerder al hadden gespot. Luus wist een gratis ritje te scoren door de rondzwaaiende pluim te pakken tijdens het rijden.

image

Kilian op de motor

We reden pas na zeven uur de camping weer op en dus simpel eten gemaakt met een salade en Fougasse. De kinderen waren heel moeilijk in bed te krijgen en pas om elf uur was het echt rustig.

Na een late avond begon de dag relatief vroeg aangezien papa en Kilian al om half acht wakker waren. Het waaide hard buiten maar de zon liet zich gelukkig wel zien. We deden rustig aan en kwamen bij het plannen maken uit bij één van de zaken die we nog op onze lijst hadden staan: Cap Coz. Het strand bij Cap Coz kunnen we vanaf Kernous Plage zien en hoewel het er naar onze maatstaven wel wat “hip en surf” uitzag, waren we toch wel benieuwd.
Met alles en iedereen ingepakt gingen we op weg, de temperatuur was inmiddels al flink opgeklommen tot zomerse waarden. Bij de eindbestemming aangekomen vonden we snel een parkeerplek en tot onze verrassing vijftig meter verder een nauwe steeg die met een trapje direct uitkwam op een prachtig lang en breed strand. Er lagen verder redelijk weinig anderen dus een plek was snel gevonden. Na het uitrollen van de handdoeken en het opzetten van de parasol riep papa dat het er nu toch maar eens van moest komen. Na een sprint van zeker honderd meter over het strand en nog eens vijftig om de ondiepe branding door te komen plonsde hij in de Atlantische oceaan (koud!!!). Luus, die zat te kijken, wist niet hoe snel ze haar badpak aan moest trekken en volgde al snel, even later gevolgd door mama. Papa was inmiddels al weer aan het opwarmen en bleef bij Kilian, die geen enkele interesse toonde in die grote bak met koud water.
image

image

Na enkele uren zwemmen en schelpen zoeken had mama de ongetwijfeld mooiste schelp van de vakantie gevonden en begon de lucht opeens te betrekken. Volgens Luus zagen de wolken er uit als een monster en het begon inderdaad opeens te rommelen. Snel alles ingepakt en naar de auto terug gegaan, onderweg naar de Leclerc vielen de eerste druppels al naar beneden. Eenmaal binnen in de supermarché ging het pas echt los met stortregens en hagel. Op de camping aangekomen was het ergste al weer achter de rug. In de smorende hitte hebben we nog genoten van echte Bretonse appelcider en Spaghetti a la Bé. Na een douche (nee, Kilian was nog steeds niet geamuseerd) Kilian direct naar bed en met Luus nog een spelletje gedaan.
Inmiddels is er hier behoorlijke zeemist komen opzetten en is het weer afgekoeld.  Weersverwachting is niet optimaal, we gaan het per dag bekijken.

De zon op de tent verwelkomde ons bij het wakker worden. Bij het plannen maken tijdens het ontbijt waren we het er allemaal over eens dat een boottochtje deze vakantie niet mocht ontbreken. Bé had aan het begin van de vakantie al geopperd om eens de overtocht te maken van Ile Tudy naar Loctudy en daar was het een mooie dag voor.
Na ruim een half uur in de auto kwamen we aan in Ile Tudy, waar we na enig zoeken een parkeerplaats vonden waarbij de voorwielen vrijwel op het drooggevallen strand stonden. De zon scheen inmiddels uitbundig en het was dan ook meteen warm. Een wandelingetje door de smalle straatjes van het dorp brachten ons bij de haven waar de boot naar Loctudy zou aanmeren. Het was inmiddels 12 uur en we waren even bang dat er geen boot zou varen tussen 12 en 14 uur (siësta) maar dat viel gelukkig mee. Na een tochtje van zo’n 10 minuten stapten we aan wal bij Loctudy.
Waar de boot bij Ile Tudy vrijwel vanuit het centrum van het dorp vertrok bleek men er in Loctudy genoegen in te scheppen om de toeristen vooral lange afstanden te laten lopen met zo weinig mogelijk bewegwijzering. Met enig doorzettingsvermogen wisten we het centrum te vinden en gingen we op zoek naar de vuurtoren op het uiterste punt. Gelukkig wees een “Rue du Phare” ons de goede kant op en kwamen we uit bij de Le phare de Langoz. Met een echt fantastisch zicht op de stranden langs de Anse de Benodet aten we een broodje en genoten we van het uitzicht.
De wandeling terug was een warme aangelegenheid, de zon deed een meer dan geslaagde poging om er de eerste echte zomerdag van te maken. Met een tussenstop voor ijsjes wisten we toch de haven te bereiken voor de overtocht terug. Na in het kerkje in Ile Tudy nog wat kaarsjes te hebben gebrand reden we terug naar de camping. Lucia was zeer standvastig in haar idee dat we nu toch echt moesten gaan zwemmen in het buitenbad en daar konden we ons allemaal, behalve Kilian, in vinden. Op de camping snel de zwemkleding aan en nog even gezwommen.

image

Mama en Lucia in het zwembad

image

Kilian niet in het zwembad

Tijdens het koken kregen we nog even een schrikmoment toen Kilian huilend aan kwam rennen met een angel in z’n voet. Blijkbaar was hij op een bij gaan staan die in het gras zat (dat is papa hier vorig jaar twee keer overkomen). Nadat we zo goed en kwaad als het ging het gif er uit hadden gezogen volgden er nog wat dikke tranen en nog een tijdje wat moeilijk lopen. Uiteindelijk liep het allemaal goed af en zijn we ’s avonds om half tien nog even naar Kernous Plage gelopen om naar de ondergaande zon te kijken.

image

Zandkasteel in ondergaande zon

De kinderen lagen om 11 uur pas in bed dus het kon morgen wel eens een onrustig dagje kunnen worden…

Geen zon gezien vandaag. De dag begon grijs en eindigde grijs. Gelukkig geen regen gehad en koud was het ook niet, maar de Bretonse kust ziet er toch echt anders uit in de zomerzon. De voorspellingen blijven wel positief dus we bereiden ons nog steeds voor op minimaal een paar dagen echt zomerweer.
Na een douchesessie vanochtend waarbij Kilian zich weer flink liet gelden, stapten we in de auto om naar de oude stad van Concarneau te rijden. Vorig jaar al eens op een drukkend warme zomeravond een kijkje genomen, maar dat was een bliksembezoek geweest. De rit vanaf de camping langs de kust is altijd een mooie route, zelfs als de zon ontbreekt.
Kilian viel compleet stil bij het zien van een levend standbeeld in de vorm van een piraat (perfecte kopie van Johnny Depp in Pirates of the Caribbean), die zich bij de stadspoort had opgesteld. Met enige moeite kregen we hem toch dragend het oude stadsdeel binnen. Leuke rondwandeling gemaakt door het kleine centrum en over de oude stadsmuren.
image

image
De rest van de middag werd gevuld met een ritje oostwaarts langs de kust. Op goed geluk zijn we wat kleine weggetjes gaan rijden en kwamen uiteindelijk uit bij een vrijwel leeg strand. Waar we hier eigenlijk alleen nog maar zandstranden gewend zijn, bleek dit een strand te zijn met hele fijne kiezels: Plage Kerdalé. Ondanks de bewolking hebben we hier heerlijk gezeten.
image
image
image

Op de terugweg boodschappen en in Nederland onbekende Kitkat-ijsjes gegeten, speciaal uitgekozen door Luus.
Terwijl ik dit schrijf is de lucht helemaal opengetrokken en zitten we lekker voor de tent. Kilian’s knuffel (waar zijn speen aan vast zit) is op miraculeuze wijze verdwenen ergens in de tent, hopelijk houden we het vannacht rustig…

De dag begon om maarliefst 8:45 en bovendien scheen de zon uitbundig. Na de zomerse middag van gisteren waren we er dan ook van overtuigd dat we de rest van de dag konden sudderen in de Franse zon. Helaas stak er tijdens het ontbijt al een fris zeebriesje op, gevolgd door wolken en in de middag weer wat buien.
De ochtend was gelukkig nog wel droog en we begaven ons naar het pad dat vanaf de camping langs de kust  naar Concarneau loopt. Het was een wandeling van bijna drie kwartier en hadden daarom uit voorzorg de buggy meegenomen. Kilian besloot echter om het hele pad zelf te lopen. Aan het eind van het pad deden we nog even restaurant “Le Sable Blanc” aan, om er nooit meer terug te keren. Twee Orangina’s en lauwe mini cappuccino’s voor €16 is zelfs voor hier buitensporig.

image

Uitzicht op Concarneau

In de middag naar Fouesnant gereden voor boodschappen. Aangezien het vandaag Quatorze Juillet is, zijn de meeste winkels gesloten maar daar was nog een Leclerc die was geopend.
Bij terugkomst op de camping weer geen nieuwe medekampeerders aangetroffen op ons veld, hadden wel verwacht nu de vakanties echt zijn begonnen. We staan in feite nog alleen.
Luus had papa nog geholpen met een alternatief kapsel, dat uiteindelijk toch niet zo in de smaak viel.

image

De namiddag en avond waren voor Bé’s spaghetti en een aantal spelletjes Memory met Luus.

Na de grotendeels miezerige dag van gisteren begon deze dag al niet veel beter. Vanuit de tent gezien was Beg-Meil aan overkant van de baai nauwelijks te zien en grauwe, grijze wolken overheersten. Voordeel van onze tent is dat we bij nat weer gewoon onder de luifel kunnen gaan ontbijten, dat deden we dus ook. Aangezien we gisteren al het plan hadden opgevat om een zwembad op te zoeken werd er druk gezocht naar zwembaden in de omgeving (leve de gratis Wifi hier op de camping).  In Concarneau bleek een nieuw zwembad te zijn geopend in maart, deze was vanwege technische problemen al weer gesloten.  Het dichtstbijzijnde bad bleek in Fouesnant te zijn, een klein kwartier rijden.
Met alle zwemspullen ingepakt gingen we aan het eind van de ochtend op weg, om na vijf minuten al vast te lopen in een enorme opstopping. De vertraging bleek te worden veroorzaakt door toestromend publiek naar een markt met regionale producten in Foret-Fouesnant. Dit kleine dorpje ligt in een soort kom waar meerdere wegen op uitkomen en er zijn niet bijster veel parkeerplaatsen. Blijkbaar was er op deze grijze zondag massaal gekozen om er op uit te trekken.
Met angst en beven reden we naar het zwembad met de verwachting daar al net zo’n chaos aan te treffen. Vreemd genoeg reden we een vrijwel lege parkeerplaats op. Het zwembad zelf bleek al net zo rustig, ondanks dat het best een uitgebreid complex was. Luus stond te stuiteren om het water in te gaan maar Kilian zag het allemaal niet zo zitten. Na een flinke ontdooi-periode in het warme peuterbadje ontdekte hij een kleine glijbaan. Vanaf dat moment was het allemaal goed. Papa was met Luus inmiddels al een aantal keer van de grootste glijbaan geweest (maarliefst drie wenteltrappen omhoog klimmen) toen Kilian dat ook wel eens wilde proberen. Ook dat was een groot succes.
Nadat de glijbaan uitputtend was verkend was het al weer tijd om naar de tent te gaan. Als tussenstop gingen we naar de McDonald’s in Concarneau. Tot onze verbazing was er geeb grijze wolk meer te bekennen toen we het zwembad uitliepen, de lucht was blauw. Niet alleen dat, ook de temperatuur was voor het eerst echt zomers. Na de McDonald’s zijn we dan ook neergeploft op Kernous Plage en hebben de rest van de middag heerlijk aan het strand gelegen.
image

image

Na een simpele avondmaaltijd met brood lag Kilian al snel in zijn bedje. Luus maakte papa nog even in met een spelletje Memory en dook toen ook haar slaapzak in. Papa en mama zitten met een kop thee nog te genieten van de ondergaande zon op de Baie de la Fôret.

De rollen waren vanochtend omgedraaid: waar papa en mama om acht uur aan de dag begonnen, lagen Lucia en Kilian nog te dromen.
image
image
Tijdens het ontbijt werd besloten om vandaag een wat langer uitstapje te gaan maken. De weersverwachting was niet heel goed dus een bezoek aan het strand zat er niet in, in plaats daarvan kozen we voor een rit naar Pointe de la Torche. Vorig jaar waren we er al in de buurt geweest maar de enorme massa mensen, auto’s en campers zorgden ervoor dat we er met een boog om heen reden. Dit jaar hadden we goede hoop dat het anders zou zijn, juist ook vanwege het mindere weer.
Na een rit van bijna drie kwartier kwamen we bij Loctudy, vanaf waar we de route langs de kust namen. Onderweg stopten we bij het vissersdorp Le Guilvenec om er eens een kijkje te nemen. Aangezien het al rond lunchtijd was, en we toevallig langs een leuke Crêperie liepen, besloten we eens een crêpe te proberen. Luus en Kilian hadden na de pannenkoeken van papa er bovendien nog geen genoeg van.
image
De crêperie was een schot in de roos, na het betalen van de rekening kregen we zelfs nog vier gratis crêpes mee “pour l’apres midi”.
Volgende stop was bij St Guénolé, waar we een rotsig uitzichtpunt beklommen. Luus rende naar boven, gevolgd door Kilian die persé alles zelf wilde klimmen (papa en mama hielden hun hart vast..). Na dit punt werd Pointe de la Torche bereikt. Inderdaad niet de hectische taferelen van vorig jaar maar ondanks de soms miezerige regen nog steeds een komen en gaan van toeristen en vooral surfers. De plek gaf een mooi uitzicht over een tweetal baaien, waar fanatiek werd gesurfd.
image

Aan het begin van de dag hadden we ook al het plan opgevat om een paar eeuwenoude kerkjes te gaan bezoeken in deze omgeving. Vorig jaar hadden we er al een aantal bezocht, maar we hadden ze nog lang niet allemaal gezien. Omdat het inmiddels al behoorlijk laat in de middag was, bleef de score vandaag hangen op twee, de Chapelle de Beuzec en de Chapelle de Tronoan.
image
De terugweg liep via de snelle route en het avondeten bestond uit Taboulé, Merguez en Haricots Verts (of in het geval van Luus uit Biscottes met kaas aangezien de worstjes niet in de smaak vielen).

image

Kilian in de relax-stand


Morgen beter weer en misschien eens een bezoek aan een zwembad, aan zwemmen zijn we nog niet toegekomen.