Tijdens de treinreis naar Offenburg eerder deze week was ons op de terugweg iets opgevallen. Eén van de stationnetjes waar we aan voorbij waren gereden was van het stadje Schiltach, waarbij de huizen vrijwel geheel bestonden uit vakwerkhuizen. Het geheel was tegen een licht oplopende heuvelrug gebouwd waardoor het er nog extra mooi uitzag. Vanuit de trein werd al voorzichtig het idee geopperd om hier nog eens langs te gaan.
Onze laatste volledige dag in Freudenstadt was mooi begonnen en waar we vooraf nog twijfelden of we niet de dag moesten besteden aan het inpakken was vooral mama tijdens het ontbijt resoluut: het inpakken konden we vanavond wel doen en de dag gingen we vooral nog gebruiken om ergens naar toe te gaan. Dat dat Schiltach moest gaan worden lag erg voor de hand. Na het ontbijt bij de buurtjes maar eens geïnformeerd of ze nog zin hadden om mee te gaan en dat zagen ze zeker zitten, waardoor we een uurtje later met twee auto’s voor de half uur durende rit op pad gingen.
Na een hoop bochtige weggetjes kwamen we aan en besloten onze auto’s semi-illegaal te parkeren bij het Hans Grohe Museum für Wasser, Bad und Design. Een wandelingetje langs het riviertje de Kinzig bracht ons bij de rand van het, inderdaad erg mooie, dorp. De kinderen en Erik konden de verleiding niet weerstaan om in de inmiddels brandende zon even met de voeten in het water te gaan. Luus maakte daarbij een schuivertje en liep een na pak op, ze gaf geen krimp.

Uitzicht op Schiltach

Uitzicht op Schiltach

Met de voetjes in de Kinzig

Met de voetjes in de Kinzig

Na wat rond te hebben gekeken op de centrale pleintje, omgeven door de kenmerkende vakwerkhuizen, kregen we collectief zin in taart en een zoektocht van mama en Nicole bracht ons bij een heel mooi terras met een uitgebreide keus aan taart. Na de koffie met inderdaad erg lekkere taart begaven we ons naar het riviertje waar we ons super hebben vermaakt met steenmannetjes bouwen in het water, vissen kijken en het doen van archeologische vondsten. Na een bezoekje aan het Schüttesägemuseum waar de geschiedenis van de lokale houtindustrie uit de doeken werd gedaan werd het weer tijd om richting Freudenstadt te gaan, waarbij we helaas nog een tussenstop maakten bij de lokale bakker die een vernietigende hekel bleek te hebben aan alles wat kind was.
Eén van de zaken waar door de kids veelvuldig om was gevraagd was nog een bezoekje aan de fontein op het dorpsplein van Freudenstad. Op de eerste dag waren we er al geweest maar was het weer niet goed genoeg om met de badkleding aan er doorheen te rennen, vandaag was dat zeker wel het geval. Met de zwembroeken en bikini’s aan was het één groot feest.

Toch nog wel een beetje spannend

Toch nog wel een beetje spannend

Maar al snel was het grote pret

Maar al snel was het grote pret

Nat!

Nat!

Kilian ging uit z'n dak

Kilian ging uit z’n dak

Dankzij onze superbuurtjes, die aanboden om boodschappen te doen en eten te maken, konden we de tent aan het einde van de middag en begin van de avond grotendeels nog inpakken.

Dankzij de bomen dachten we weer  wakker te worden onder een bewolkte hemel. Niets bleek minder waar, er was geen wolk aan de hemel. Pas om half tien bereikte de zon ook daadwerkelijk onze tent en gezien het feit dat de tent bij het opstaan behoorlijk nat is hebben we weinig hoop dat we hem donderdag droog mee gaan krijgen.
Dat was nu nog niet aan de orde en genietend van de warme zon zaten we voor de tent. We waren het er allemaal over eens dat we weer lekker met z’n allen op pad wilden gaan en Erik en Nicole hadden al een goed idee. Bij  Freudenstadt in de buurt ligt  Bärfusspark Hallwangen, een 2,4 kilometer lang blote voetenpad door het bos met onderweg onder meer water, modder, zand, stenen en glas.
Bij het begin aangekomen was het overduidelijk dat de vakantie in Duitsland ook is losgebarsten want het was erg druk. Uiteindelijk een parkeerplek gevonden en iedereen ging op pad. Aan het begin van de wandeling waren kluisjes om de schoenen  (slippers) in op te bergen en daarna ging het direct het bos in. Kilian had ernstige bedenkingen bij het feit dat hij zijn schoenen uit moest doen en er was wat overtuigingskracht voor nodig om hem ook mee te krijgen.
De wandeling was erg leuk met inderdaad een heel afwisselend pad. Hoogtepunten waren het lopen over glas (met afgeronde hoekjes) en het lopen door het modderbad. Na bijna drie uur kwamen we weer aan het begin en de ijsjes waren weer heel verdiend.

image

image

image

image

image

image

Op de camping aangekomen was het nog steeds heerlijk zonnig en tijd voor een duik in het zwembad. Hoewel het water ongenadig koud was gingen alle kinderen, inclusief Kilian, er in.
Als avondeten een barbecue en na een wandeling in het donker naar het meertje vlakbij de camping zat de dag er weer op.

We zijn het niet zo gewend, slapen tussen de bomen. Waar we in Raggal gewend waren aan de zon die rond acht uur ’s ochtends op de tent scheen werden we vanochtend wakker in een soort schemerlicht. Er van overtuigd dat het pas een uur of vijf was wilden we ons nog een keer omdraaien, tot we er achter kwamen dat het al na achten was.
Mama en Luus besloten snel te gaan douchen in één van de fantastische doucheruimtes, terwijl papa en Kilian de plaatselijke broodjes gingen verkennen. De broodjes waren dik in orde en een half uurtje later zaten we aan een lekker maar karig ontbijtje. Het werd tijd om weer eens boodschappen te gaan doen.
De buurtjes hadden gezien dat er vandaag een töpfermarkt in Freudenstadt was, een markt met allerhande keramiek en dat leek ons ook leuk. Na nog wat dingetjes in de tent te hebben geregeld, de kinderen hadden elkaar al weer gevonden, reden we om 11 uur richting het stadscentrum.
Een parkeerplaats was snel gevonden en we liepen zo het grootste marktplein van Duitsland op. Eén van de attracties daar was een grote fontein die een enorme aantrekkingskracht had op Luus, Kilian, Gwen en Roy. Hoewel het nog niet echt warm was renden ze tussen de stralen door, met de nodige natte kleren tot gevolg.

image

Pret met de fontein

De volwassenen in het gezelschap werden aangetrokken door iets heel anders: een terras met een enorme keus aan taarten. Na de nodige taartpunten en luxe bakken koffie werd het dan toch wel eens tijd voor de töpfermarkt, die inderdaad heel leuk bleek te zijn. Toch sloeg het noodlot weer toe na een rondje over de markt. Op een strategische plek bevond zich een eetkraam met allerhande Duitse specialiteiten, daar konden we geen weerstand tegen bieden.

image

Duitse lunch

Na currywurst mit brot, krautschupfnudeln, schweinerücke en pommes frites voor de kinderen hadden we precies nog ruimte voor een lekkere fruit-smoothie in een bar bij het station (en een süsse radler voor de papa’s). De middag werd afgesloten bij de supermarkt om nog wat boodschappen te doen.
Door het overvloedige eten was er ’s avonds weinig behoefte aan nog meer eten en hielden we het bij een broodje en een soepje. De dag werd afgesloten met z’n allen onder de luifel (lichte regen) tot Kilian bijna letterlijk omviel van de slaap.

Bij het openritsen van de tent om acht uur ’s ochtends vielen twee zaken op. Ten eerste stond de zon weer aan een wolkenloze hemel en ten tweede stonden er nieuwe campinggasten bij de ingang van de camping nieuwsgierig onze kant op te kijken.
Het net gearriveerde stel bleek ons plekje vanaf vandaag gereserveerd te hebben en stonden al te wachten tot wij zouden vertrekken… De man van het stel bleek gelukkig heel relaxed en gaf gelukkig te kennen dat we allemaal vakantie hebben en ons niet hoefden te haasten.
Na een uurtje zwoegen hadden we het meeste gedaan en was het tijd voor een ontbijtje in de zon, natuurlijk vergezeld door de onafscheidelijke wespen. Papa werd op de laatste dag toch nog geprikt door zo’n vervelend insect. Na het ontbijt de buitentent en kuip in het wagentje gepropt en deze met moeite dicht gekregen. Toen was alles klaar voor vertrek.

image

Alles weer ingepakt

Afgezien van wat tabletperikelen verliep alles voorspoedig en met één lunch pauze onderweg kwamen we rond half vier aan op Camping Langenwald. Het duurde niet lang voordat we werden opgemerkt door Gwen en de rest van de buurtjes die uit het verwarmde maar ikskoude zwembad kwamen.
Met behulp van Erik stond de tent in recordtijd overeind en was ons nieuwe plekje weer ingericht.

image

Beschut plekje op Camping Langenwald

Voor het avondeten werden we getrakteerd op heerlijke pasta van Nicole met salade. In de avond werd de camping nog verkend (vooral door de dames, de mannen stonden te zwoegen op de enorme afwas :-).

image

Familiebadkamers - glamping op de camping

De camping is heel anders dan Camping Grosswalsertal,  niet alleen is hij behoorlijk veel groter maar ook is er veel beschutting van bomen en zijn de toiletgebouwen enorm veel luxer. Vooral van de familiebadkamers viel onze mond open.

Een inpakdag is normaal gesproken niet leuk. Dit jaar voelde het toch heel  anders met nog wat dagen in Freudenstadt met de buurtjes voor de boeg.
Het weer was vandaag eigenlijk perfect, zwaar bewolkt en geen zuchtje wind. Alles mooi droog gekregen en Luus en Kilian hebben zich prima vermaakt. Tijdens het inpakken nog ontzettend veel aanspraak gehad van andere kampeerders. Het valt wel op dat iedereen elkaar hier lijkt te kennen en dat er een soort grote-caravan-competitie aan de gang is. Ondanks de bochtige en soms best steile toegangsweg rollen er indrukwekkend grote “sleurhutten” het terrein op.
Voor het avondeten weer pizza’s besteld bij “Mister Bean”, de lokale bijnaam voor de Raggalese pizzabakker, en ze waren weer heerlijk. Morgenochtend het restant inpakken en dan op weg naar Freudenstadt.