Met een zonnige dag voor de boeg hadden we erg veel zin om er met z’n allen op uit te gaan. Als we onze Mont Blanc-kaart er financieel uit wilden halen moest het ook wel want we hadden nog een tegoed voor vier kabelbanen en nog zeven dagen in te vullen. Papa en Erik zorgden voor een ontbijt door broodjes te kopen bij de Boulangerie in het naburige dorpje Domancy. Dit was een tip geweest van eerdere buren en toen we naar binne liepen kwam een van de camping-medewerkers net naar buiten met tassen vol broodjes. We konden dus precies berekenen wat de camping extra vroeg voor de croissantjes en stolkbroden en trokken onmiddelijk de conclusie dat het de moeite waard was om het ritje elke ochtend zelf even te maken.

Na een snel ontbijt zaten we allemaal even na tien uur in de auto en reden we naar de parkeerplaats van de Montenvers-baan in Chamonix waar het al lekker druk was en waar we al vrij snel in een van de rode tandrad-treinen konden stappen.

De rit met het treintje duurde ongeveer een half uur en bracht ons naar ruim 1900 meter hoogte met een prachtig uitzicht op de Mer de Glace gletscher en omringende bergen. Na eerst het uitzicht te hebben bewonderd in het gezelschap van honderd andere mensen die hetzelfde stonden te doen besloten we om af te dalen naar de ijsgrot die is uitgehouwen in de gletscher. Hoewel er ook een gondeltje naar beneden gaat leek het ons leuker om te gaan lopen.

Na een half uurtje hadden we een mooi plekje gevonden om te lunchen in de schaduw van een paar bomen. Terwijl we ons broodje zaten weg te kauwen viel het ons op dat het wel heel erg rustig was op het pad maar verder dachten we daar op dat moment niets van. Toen we bijna klaar waren om verder te gaan besloten Nicole en Roy om terug te gaan naar het begin, Het pad was wel wat smal en beide hadden last van wat hoogtevrees, begrijpelijk maar wel jammer. De rest besloot verder te lopen en het was dan ook een erg mooi pad. Na een half uurtje kwam papa er achter dat Nicole had geprobeerd te bellen en toen we haar uiteindelijk te pakken kregen wist ze te melden dat we totaal verkeerd liepen en bezig waren met een twee uur durende afdaling naar Chamonix… Omkeren dus en al snel bleek dat ze gelijk had.

Eenmaal aangekomen op het beginpunt wilden we toch wel erg graag naar de ijsgrot maar niet meer lopend maar met de gondel. Nicole en Roy gaven aan liever boven te blijven en Gwen twijfelde erg of ze de gondel wel in wilde gaan. Na wat motiverende en geruststellende woorden besloot ze om toch mee te gaan en uiteindelijk bleek het voor haar gelukkig erg mee te vallen. Er was nog een verrassing: we hadden allemaal verwacht dat de gondel ons redelijk dicht bij de ingang van de ijsgrot zou brengen maar dat bleek niet het geval. We moesten nog bijna 500 treden naar beneden langs metalen trappen die langs de bergwand waren bevestigd maar ook dat was geen probleem.

De ijsgrot zelf was dan ook erg indrukwekkend hoewel het wel erg schokkend was om te zien hoe veel kleiner de gletscher was geworden in alleen al de afgelopen twintig jaar. Na een rondje te hebben gemaakt in de best grote tunnels die waren uitgehakt sleepten we ons weer de bijna 500 treden omhoog naar de gondel en naar het treintje dat ons weer naar Chamonix bracht.

Op de terugweg nog even langs de boulangerie en de versmarkt om wat inkopen te doen voor het avondeten (pasta). De kinderen namen nog snel een duik in het meer tot de zon achter de berg verdween.

Met een enthousiast zonnetje op de temt werden we vanochtend wakker. De invulling van de dag was wat onzeker omdat Erik via de ANWB waarschijnlijk een huurauo kon krijgen tot zijn eigen auto zou zijn gerepareerd. Na een lekker ontbijtje werd er contact opgenomen met de ANWB en na wat telefoontjes heen en weer melde een aadige dame dat er op 40 kilometer afstand een mooie BMW stond te wachten. Papa en Erik sprongen in de auto en ondanks het feit dat de 40 kilometer bijna 60 bleek te zijn lieten we ons niet ontmoedigen.

De BMW bleek inderdaad een “dikke BMW” te zijn voorzien van allerlei opties en met twee auto’s reden we terug naar de camping. Omdat we nog redelijk op tijd terug waren maakten we meteen plannen om er ’s middags nog op uit te trekken. Papa en mama opperden het plan om naar Lac Vert te gaan, een makkelijke wandeling vanaf Plain Joux, een groot plateau ten zuidwesten van Chamonix dat populair is bij paragilders. Erik en Nicole zagen dit ook wel zitten en met twee auto’s gingen we op pad.

Al na vijf minuten werden we door de navigatie een erg smal en stiel weggetje ingestuurd waarbij we meteen het idee kregen dat Nicole, die last heeft van hoogtevrees, dat wel eens niet zo leuk zou kunnen vinden. Hoewel de rest van de route wat breder was geweest en afgezien van wat haarspeldbochten niet heel spannend, had het begin inderdaad wel wat indruk gemaakt. De wandeling zelf liep over een vrij eenvoudig pad door een bos en kwam uit bij een mooi groen meertje met echt fantastisch zicht op de Mont Blanc en aangrenzende vierduizenders. We namen ruim de tijd om rond het meer te lopen en de nodige foto’s te maken en zochten uiteindelijk nog een plek om gewoon even te zitten en te genieten van de omgeving voordat we weer terugliepen naar de parkeerplaats bij Plain Joux.

De terugweg liep naar de Carrefour in Sallanches waardoor we het smalle weggetje van de heenweg wisten te vermijden. Be wierp zich op als begeleiding voor de kinderen naar de Joue Club om het vakantiegeld uit te geven terwijl papa, Erik en Nicole de inkopen deden voor het avondeten. Merguez, tabouleh en rauwkostschotels met dip waren snel gevonden en zorgden voor een makkelijke maaltijd.

De in Saint-Pierre-en-Faucigny gestrande auto van Erik en Nicole stond nog steeds op de parkeerplaats van het station in afwachting van een sleepwagen die hem naar een garage zou brengen. Erik had inmiddels al contact gehad met de ANWB en die wisten te melden dat er vandaag om 10:00 een sleepdienst zou voorrijden. Na snel een croissantje naar binnen te hebben gepropt sprongen Erik en Arjen samen in de auto voor de rit van ruim een half uur.

In het dorpje aangekomen namen we vol goede moed een strategische positie in waarbij we zowel de parkeerplaats in het oog hadden als de garage die een paar honderd meter verder was. Rond half elf bekroop ons langzaam het gevoel dat het wat langer kon gaan duren dan we hadden gehoopt en na nog eens anderhalf uur verder namen we maar eens contact op met de ANWB waarna we rechtstreeks werden gebeld door de sleepdienst die ons bezwoer dat het niet meer dan een uurtje zou duren. Met die wetenschap gingen we op jacht naar koffie die we vonden bij een klein bakkertje in een klein winkelcentrum dat vooral bestond uit leegstaande winkels die blijkbaar failliet waren gegaan.

Nadat de koffie al bijna weer was vergeten en we weer een uur verder waren belde Erik opnieuw met de ANWB waarna we werden teruggebeld dat er wat miscommunicatie was geweest en dat ze nu toch echt onderweg waren. Meer dan vier uur later dan het afgesproken tijdstip kwam er dan toch een sleepwagen aanrijden…. De typisch Franse chauffeur begon te mopperen dat hij had doorgekregen dat er vier personen en een aanhangwagen zouden zijn en dat hij daarom speciaal een grotere wagen had meegenomen. Erik wees hem fijntjes op het tijdstip van 10 uur dat duidelijk op zijn instructie stond geprint en hij bond onmiddelijk in terwijl hij wat mompelde over excuses, drukte en dat hij er ook niets aan kon doen. Met de auto opgeladen verdween hij ui tzicht en konden reden we richting de camping.

Mama had zich tijdens al die uren nuttig gemaakt met het draaien van een was en het opruimen en reorganiseren van de tent. De tent is wat dat betreft net zoals thuis: het kan compleet opgeruimd zijn maar op de een of andere manier zorgen duistere krachten (die over het algemeen 10 jaar en jonger zijn) er voor dat het in korte tijd weer kan veranderen in een puinhoop… Daarna was het tijd voor een duik in het meer samen met Nicole, Gwen en Roy en papa en Erik sloten zich hier in de tweede helft van de middag bij aan.

De avond werd doorgebracht met het bakken en beleggen van erg lekkere v hamburgers. Na het eten verzamelde zich een grote groep kinderen uit Franrkijk, Belgie en Nederland en werd er gevoetbald tot het donker was. De weersverwachting is nog steeds prima.

Het was een kletsnatte ochtend waarbij er een indukwekkende hoeveelheid water naar beneden kwam. Vanaf het moment dat Erik, Nicole, Gwen en Roy waren aangekomen hadden ze de Mont Blanc nog niet kunnen zien door een dikke laag wolken die zich er voor had genesteld en het leek er op dat het nog wel even zou duren voordat deze weer zouden zijn verdreven. Na een verplicht ontbijtje in de tent stelde papa aan Erik en Nicole voor om boodschapppen te gaan doen aangezien ze geen auto hadden, bovendien was het een goede invulling van de regenachtige ochtend. Geen van de kinderen had zin om mee te gaan en ze bleven dan ook op de camping achter bij Be, die zich op een enorme afwas stortte.

Erik en Nicole deden met veel plezier hun inkopen bij de Carrefour en toen we naar buiten liepen was de hemel al merkbaar lichter geworden. Bij terugkomst op de camping werd de nieuwe shelter-tent van Erik opgezet en konden we met het hele gezelschap aanschuiven voor een lunch. De regen was inmiddels echt opgehouden en om er toch nog even uit te zijn liepen we het terrein van de camping af naar het Lac de Passy met het plan om er omheen te lopen. Bij de aanblik van het water konden vooral Gwen en Lucia de verleiding niet weerstaan om er even met de voeten in te gaan, de voeten werd onder de knieen en toen was het hek van de dam en gingen ze in hun ondergoed koppie onder. Roy volgde vrijwel direct en Kilian moest het gebeuren even op zich in laten werken voordat hij ook een duik nam, vanaf het strandje gadegeslagen door de papa’s en mama’s die zich vertwijfeld afvroegen hoe het nu verder moest met de rondwandeling.

Nadat Kilian zich klappertandend op het strandje kwam melden en in zijn droge kleren was gehesen werd aan het nog zwemmende trio medegedeeld dat we toch even gingen wandelen. Nadat we na ruim drie kwartier de ronde rond het meer hadden voltooid bleken ze nog steeds in het water te liggen, overigens nog steeds onder een bewolkte hemel. Met blauwe lippen kwamen Gwen, Lucia en Roy nu toch maar het water uit en na een lekkere warme douche waren ze klaar voor een lekkere pizza op het terras van de camping.

De Mont Blanc verschool zich nog steeds achter het dikke wolkendek. Volgens de weersverwachting zou het morgen weer mooi en helder moeten zijn.

De weersverwachting voor vandaag was niet fantastisch, daarom waren we maar wat blij dat de zon weer op de tent stond te schijnen toen we wakker werden. Het ontbijt bestond uit een grote doos met kleine croissantjes en pain chocolat en aan de tafel die naast de tent in de zon was gezet genoten we nog van de warmte. Het was vandaag de dag dat onze buurtjes ook vakantie hadden en in de auto waren gestapt om richting Lac de Passy te rijden. Hetplan was om daar twee dagen over te doen en op zondag aan het begin van de middag aan te komen. Rond een uur of 10 stuurden we ze een berichtje om een goede reis te wensen en toen er antwoord kwam bleken ze al tot ver in Frankrijk te zijn gevorderd. Op de vraag of ze misschien in een keer zouden doorrijden kwam geen reactie en papa en mama keken elkaar aan: “zouden ze dan toch….?”.

Aan het begin van de middag begon het dan toch te regenen. Om niet de hele dag op de camping door te brengen stapten we in de auto en reden we naar Scionzier waar de dichtstbijzijnde “normale” Decathlon zat. Vooraf stopten we bij een bakkerij waar we ons tegoed deden aan baguettes met kip, broodjes met tonijn en tartiflettes. Vooral Luus keek haar ogen uit bij al het lekkers dat daar stond uitgestald.

Bij de Dacathlon kochten we een nieuw slaapmatje voor Lucia omdat ze al nachten op een lek exemplaar doorbracht, zonder te klagen overigens. Papa vond een paar nieuwe slippers en als uitsmijter kochten we echte stalen Jeu de Boule ballen, de plastic ballen die we nog in inze campinguitrusting hadden zitten waren we nu toch echt ontgroeid. Op de camping aangekomen kregen we al snel een telefoontje van Erik, ze waren inderdaad van plan geweest om ons te verrassen en in een keer door te rijden. Door autopech waren ze echter gestrand op slechts 40 kilometer van de camping. Papa bood meteen de optie aan om ze op te halen, inclusief de bagagekar en na een uur volgde het telefoontje dat dat wel heel fijn zou zijn.

Papa sprong meteen in de auto naar Saint-Pierre-en-Faucigny, een rit van ruim een half uur, waar Erik zijn auto op het parkeerterrein van het station achterliet. De Booghjes stapten bij papa in de auto en met de aanhangwagen aangekoppeld kwamen we net voor acht uur op de camping aan. Na het zoeken van de meest geschikte plek konden we nog net voor de ergste regen de tent opzetten en zorgen voor wat eten, toen het echt losbarstte trokken we ons allemaal terug in onze tent voor een natte nacht.

Met weersvooruitzichten die er voor het komende weekend nogal nat uitzien wilden we (lees: papa en mama) vandaag absoluut nog wandelen. We begonnen onze dag pas weer na negen uur dus een heel uitgebreide wandeling kon het niet worden. Papa vond op de wandelkaart die we een paar dagen geleden hadden aangeschaft een combinatie van een gondel en aansluitende wandeling naar een hut. Het ging om de Telepherique de Valorcine die begon in het gelijknamige dorp, waarna een wandeling van iets meer dan een uur ons naar de Refuge de Balme zou brengen. Deze hut bevindt zich bijna letterlijk op de Frans-Zwitserse grens en het idee om deze vakantie ook nog even in Zwitserland te hebben gestaan leek ons wel leuk.

Na alle voorbereidende handelingen reden we om 11 uur van de camping, door het drukke Chamonix naar Valorcine, een rit van ruim drie kwartier, Omdat we door de hitte in iets meer dan een dag er bijna negen liter water doorheen haddem gejaagd gingen we snel nog op zoek naar water en lieten ons door de Telepherique naar ruim 1900 meter brengen. Lucia en Kilian hadden er weinig zin in en we schoten maar langzaam op, het was dan ook nog wel erg warm en het pad had geen beschutting. Wel erg leuk was dat we nu de Mont Blanc van een totaal andere kant zagen, inclusief de Aguille Argentiere en bijbehorende gletsjers. Na bijna twee uur kwamen we aan bij de hut waar we een broodje aten met uitzicht op Zwitserse bergen.

De afdaling ging bijzonder snel en niet alleen omdat de zwaartekracht dan een ahandje helpt, vanuit de Mont Blanc zagen we de donkere wolken alweer samenkomen en dat beloofde niet veel goeds. In een behoorlijk grote groep, iedereen haastte zich van de berg af, kwamen we aan bij de gondel en reden we naar de camping terwijl er al dikke druppels naar beneden kwamen, Behoorlijk ongerust bedachten we ons dat al onze stoelen nog buiten de tent stonden en dat we het voorscherm van de tent niet hadden dichtgeritst om het binnen wat te laten drogen. Tot onze grote blijdschap bleken onze Nedelandse buren alles onder de luifel te hebben gezet en de tent dicht te hebben geritst.

De McDonalds in Sallanches verzorgde het avondeten en aansluitend deden we nog wat boodschappen waar we ook een fles lokaal bier kochten voor onze buren als bedankje. Op de camping nog snel even onder de douche om het stof van onze benen te spoelen en nog even tijd om ons mentaal voor te bereiden op een nat weekend.

Door de inspanningen van gisteren en het relatief laat naar bed gaan was het pas na negen uur toen we de tent open ritsten. We waren het er eigenlijk allemaal over eens dat we niet voor de derde dag achtereen aan de wandel konden gaan, vooral Lucia en Kilian waren hierover heel resoluut. De hitte was nog steeds nadrukkelijk aanwezig en daarom besloten we ons tempo dan ook compleet aan te passen. Ontbijtje bij de tent, wat spulletjes reorganiseren, papa fabriceerde een nieuwe wespenval omdat de vorige vol was, mama gaf haar teennagels een nieuwe lakbeurt en de kinderen wisten zich urenlang te vermaken met de Playmobil en een bak water.

Na een late lunch slenterden we langzaam naar het meer waar we eindelijk een rondje gingen mini-golfen. Deze variant van het midget-golf heeft kleinere banen en ondanks dat we vorig jaar al eens van plan waren om hier naar toe te gaan was het er nooit van gekomen. De banen lagen half schaduw half zon en we deden ons uiterste best om de banen die in de zon lagen zo snel mogelijk af te ronden. De behoefte aan vocht was enorm dus haalden we tussendoor nog snel wat Orangina terwijl we vanuit onze ooghoeken zagen dat de lucht boven het Mont Blanc massief begon te betrekken.

Nadat we alle 12 de mini-holes hadden afgerond namen Lucia en Kilian in hun ondergoed nog snel een duik in het meer en op aandringen van mama besloten we vrij snel op te breken. Het bleek niet voor niets want nadat we het voorscherm aan de tent hadden geritst en alle spullen hadden binnen gezet barstte het onweer met wind en harde regen los. Vergezeld van het geluid van de op de tent kletterende regen kookten we spaghetti met tomatensaus voor Kilian en groene fusili met carbonara saus voor de rest van het gezelschap. Die laatste variant werd met argus-ogen bekeken maar smaakte verrassend lekker. De avond werd afgesloten met een potje Ezelen, morgen is het even afwachten wat het weer gaat doen.

Dat het echt een hele warme dag zou worden was vanochtend meteen al duidelijk toen we de tent openritsten. Bij het opstaan was het al bijna 30 graden en er stond geen zuchtje wind. Gisteren hadden we bij het lezen van het weerbericht al snel de conslusie getrokken dat omhoog de bergen in de beste manier is om de hitte te ontvluchten. Twee zaken waren dan ook niet handig: we waren weer vergeten om broodjes te bestellen en we werden pas om neger uur wakker. Ondanks dat waren we toch nog aardig snel op pad en reden we nog voor elf uur richting Chamonix, waar we de kabelbaan van de Brevent op het oog hadden.

De Brevent kabelbaan bestaat uit een serie kleine gondeltjes, de Telecabine de Planpraz, die vanuit Chamonix vetrekt naar een ongeveer 1900 meter hoogte. Van daaruit kan er worden overgestapt op de Telepherique du Brevent die eindigt op zo’n 2400 meter. Na in Chamonix nog snel wat broodjes te hebben gekocht bij een bakkertje kochten we een Mont Blanc-familiepas waarmee we in twee weken tijd met vijf kabelbanen mee omhoog mogen. Bij het uitstappen op 2400 meter hoogte was het meteen te merken dat het zo’n vijftien graden koeler was dan in het dal en enigzins opgelucht begonnen we aan de wandeling.

Vorig jaar waren we hier ook al eens geweest en moesten we na een uur lopen weer omkeren, simpelweg omdat Lucia en Kilian het toen wel welletjes vonden. Papa en mama hadden het pad verder zien lopen over een smalle graat en moesten met spijt vaststellen dat dat er toen niet in zat. We waren duidelijk weer een jaar verder want Luus en Kilian liepen als berggeiten en voordat we het wisten waren we al op de plek waar we vorig jaar hadden moeten omkeren. In de buurt van wat sneeuwvelden die zich nog niet gewonnen hadden gegeven aan de hitte van dit jaar aten we even wat en liepen verder naar de graat.

Met een fantastisch uitzicht op het complete Mont Blanc-massief liepen we verder tot het echt genoeg was en keerden we weer om. Omdat we voor het laatste stuk best nog moesten klimmen kreeg vooral Luus wel wat last van de warmte maar met wat snoepjes, aanmoedigingen en de belofte aan ijksoude drankjes op de top bereikten we toch de top van de Brevent waar we ons weer naar het dal lieten takelen.

Na wat boodschappen in Chamonix hadden we ons voorgenomen om pasta te gaan maken (Luus wilde graag pasta maar dan met een kleurtje en de keus was gevallen op de groene variant) maar de hitte sloeg ons volledig lam. Cup-A-Soup, broodjes met kaas en ham en een salade stonden gelukkig met minimale inspanning op tafel en toen het al donker was kochten we de laatste ijsjes op de camping die in een dag door zijn hele voorraad ijs heen was. Morgen nog steeds erg warm maar dan toch maar een rustdag.

Aangezien we gisteren op tijd waren geweest om ons in te schrijven voor broodjesservice van de camping zaten we vanochtend aan een koningsontbijt met heerlijke croissantjes met jam, gekookte eitjes, stokbrood met franse kaas en koffie. We wilden erg graag er op uit maar hadden geen duidelijk idee waar we dan naar toe wilden gaan. Op de wandelkaart die we vorig jaar hadden gekocht kwamen we veelal uit bij zaken die we toen al hadden gedaan maar deze hield op bij de grens van Chamonix. Omdat we toch ook wel nieuwsgierig waren wat er voorbij Chamonix was te vinden (en omdat papa zo slim was geweest om wandelsokken te vergeten) namen we ons voor om in ieder geval bij de Decathlon Mountain Store in Passy langs te gaan. Papa had daarnaast nog wel een ogenschijnlijk leuke wandeling gevonden ten westen van Sallanches door een bos meet eeuwenoude bomen en een aantal beekjes, Met de rugzak ingepakt stapten we even na half elf in de auto,

De benodigde spullen bij de Decathlon waren snel gevonden en we zetten koers naar het beginpunt van de wandeling, Chalets du Grand Arvet. Nadat we van de hoofdweg af waren werd de weg naar boven steeds smaller, steiler en slechter onderhouden. De weg werd zo smal dat we een schietgebedje deden dat we geen tegenliggers zouden tegenkomen omdat elkaar passeren onmogelijk was. De onvermmijdelijke tegenligger kwam wel in de vorm van een terreinwagen met vier mannen die zicht moeten hebben afgevraagd wat die Nederlandse auto daar nou toch te zoeken had. Na een tweetal supersteile en smalle haarspelbochten kwamen we met klamme rug en handen aan bij een parkeerplaats waar doodleuk toch wat bordjes met wandelingen stonden.

Het chalet bleek geen berghut met soep en uitsmijters maar was een vakantiewoning waar niemand was te bekennen. De eerste paar meters van de wandeling waren zodanig dat mama het idee liet varen om op haar slippers te gaan en ze schoot nog snel haar bergschoenen aan. Het pad liep door een bos met inderdaad enorm grote en mooie bomen en was behoorlijk steil, Lucia en Kilian gaven geen krimp en liepen stug door naar boven. Het pad werd op een gegeven moment wel steeds smaller met touwen aan de bergzijde om je aan vast te houden. Aan de oever van een droog gevallen stroompje aten we een stuk stokbrood met Bifi worstjes en gekookte eitjes die waren overgebleven van het ontbijt.

Toen we onze weg wilden vevolgen liep het pad weer steil zigzaggend naar boven en was bedekt met een dikke laag gortdroge bladeren. Lucia liep stoer voorop maar vond het terecht niet zo leuk meer toen ze weggleed door de bladeren. Papa liep snel nog een klein stukje verder om te zien of het beter zou worden maar trok als snel de conclusie dat het niet meer verantwoord was. Snel daalden we maar weer af met in ons achterhoofd de smalle en bochtige weg die we nog met de auto moesten afleggen, dat bleek gelukkig heel erg mee te vallen en in de zinderende hitte kwamen we aan in Sallanches waar Lucia en Kilian in de Eglise de Saint-Martin een herinnering achterlieten aan oma Hannie vanwege haar sterfdag.

De Carrefour zorgde weer voor de boodschappen en we voelden ons volkomen gelukzalig toen we in “ons” meer konden plonzen. Volkomen afgekoeld zetten we ons aan de Tabouleh, gebakken worstjes en de lokale rauwkostschotel. Morgen nog een beetje warmen dan vandaag.

De dag begon voorzichtig om half acht toen papa en Kilian wakker werden. De danes volgden een half uurtje later en voor het ontbijt was er geen andere optie dan de teovlucht te nemen tot de mierzoete ontbijtgranen. We merken dat er dit jaar wel een aantal zaken anders zijn georganiseerd op de camping en het zijn niet altijd positieve veranderingen. Waar we vorig jaar nog tot 21:00 broodjes konden bestellen voor het ontbijt stonden we gisteren om kwart over acht beteuterd te kijken toen we de mededeling kregen dat we toch echt te laat waren. Jammer dus, maar de Choca-Pic en Miel Pops vonden hun weg naar beneden, weggespoeld met koffie en nog uit Nederland overgebleven pakjes perensap.

We merken dat we wil er wel is om er meteen op uit te trekken maar de energie ontbreekt nog. Rustig aan en even bijkomen was dus het masterplan voor vandaag. Natuurlijk moesten er wel boodschappen worden gedaan en in de hitte zetten we koers naar de Carrefour in Salanches. We onderdrukten de neiging om daar bij de beveiliging te vragen of ze toch niet al toevallig papa’s tas met paspoort en portemonaie hadden gevonden die we daar vorig jaar zijn kwijtgeraakt en begaven ons tussen de winkelende Fransen. Bijna 40 Euro lichter liepen we een half uur later weer naar buiten en staken we de weg over naar de Joue Club, de lokale speelgoedwinkel waar Lucia en Kilian hun spaargeld tevoorschijn haalden.

De middag werd doorgebracht aan en in Lac de Passy waar het in heerlijk was in de schaduw. De alpaca en eenhoorn werden weer te water gelaten en met uitzicht op de eeuwige sneeuw zwommen we de warmte van ons af. Het avondeten bestond uit pasta met tomatensaus en met wat voetbal en badminton werd de avond afgesloten. De komende dagen wordt het erg warm hier met temperaturen net onder de 40 graden…